BAYEUX - woensdag 18 september 2019

BAYEUX EEN VERSLAG VAN MARIO VAN DEN BOGAART
 
Zo weer thuis vanuit Bayeux.
Het waren weer geweldig mooie dagen.
Slapen bij de nonnen, wat een gastvrijheid.
De opening en sluiting van het concert van de politie harmonie mogen verzorgen in de kathedraal van Bayeux. Wat een zeer indrukwekkend concert was met een zangeres met een stem waar je al je glazen in huis zou voor moeten verstoppen om ze te beschermen, in de goede zin van het woord.
Dan zondag de hoogmis mogen opluisteren in dezelfde kathedraal waar de pastoor zijn eerste mis mocht doen. Deze zal hij niet snel meer vergeten. Zeker niet na de eed van trouw en aansluitend een vendelgroet, waar we de gehele straat en plein voor in beslag namen, automobilisten ongeduldig aan het toeteren, en de gendarmerie maar lachen.
'S middags voorafgaand en tijdens de wielerronde ook nog een vendelgroet, waarna we de scholieren nog zelf hebben laten proberen te vendelen en trommen.
Op maandag de officiële ontvangst door het gemeentebestuur van Bayeux waar we de eed van trouw vernieuwde aan het wereldlijk gezag en de stad Bayeux namens de Eindhovense gilden het beeldje van het vendeliertje hebben aangeboden. Daarna een paar uurtjes vrij zodat we naar de Amerikaanse begraafplaats op Colleville konden en aansluitend naar La Pointe du Hoc.
Vlug terug naar Bayeux voor de aubade van zowel de harmonie uit Bayeux als de politie harmonie. En toen het defilé met de gilden voorop, het autootje met de schelle muziekhoorns stond al klaar, even duidelijk gemaakt dat we die dit jaar niet nodig hebben, een gildetrom klinkt beter.
En dan loopt er toch wat door de straat de gilden met 56 man en vrouw, de politie harmonie met zo'n 70 man de ongeveer 100 scholieren en ga zo maar door.
Daarna op een vol gepakte rotonde bij bevrijdingsmonument een mooie ceremonie met de ontsteking van de vlam.
En vanmorgen om zes uur bij het vertrek van de wielrenners met de vlam achter op de fiets, respect daarvoor om 650 kilometer te fietsen omdat vuur op 18 september in Eindhoven te krijgen.
En dan heb ik het nog niet gehad over de leuke avonden in de Irish Bar La Gitane.
Rode wijn hebben ze niet meer, dat heet voortaan daar Mario's Water.🤣
Volgende keer een bakje Bavaria meenemen voor de uitbater. Is beter dan Heineken 😉.
Een ding weet ik wel, het was weer mooi dat er een volle bus met gildebroeders en zusters naar Bayeux is afgereisd. En dan morgen het defilé in Eindhoven.
 
Vergeet allemaal niet om te komen, als Eindhovenaar hoor je daarbij te zijn.
 
Mario
 
Zie ook Facebook.
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
 Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen 

Afbeelding invoegen

Reacties:

Het officiŽle bezoek aan Bayeux n.a.v. 75 jaar Bevrijding is door jou, Mario, mooi gerapporteerd. Alle bijzondere feiten kwamen aan bod, en de kwinkslag naar het Mario-water in de Ierse pub La Gitane, is op zīn minst gezellig te noemen. Een waardige vertegenwoordiging van het Stratumse gilde bij deze herdenking in Bayeux..!

Wim Roxs- 31-10-2019


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >